FESTIVALUL CONCURS DUMITRU FĂRCAŞ “TARAGOTUL DE AUR’’
EDIȚIA I 21-23 NOIEMBRIE 2013
Prima ediţie a Festivalului concurs ‘’Dumitru Fărcaş-Taragotul de Aur’’ începe joi la Cluj-Napoca şi reuneşte aproximativ 60 de tineri cunoscători ai folclorului românesc, solişti vocali şi instrumentişti, din România, Moldova şi Serbia.
Manifestarea, organizată de Casa de Cultură a Studenţilor Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociaţia Ansamblul Folcloric ‘’Mărţişorul’’, îşi propune să promoveze muzica şi cîntul popular în rîndul tinerilor. Festivalul are două secţiuni: solişti vocali şi solişti instrumentişti. Juriul este format din Aurel Marc, preşedintele Academiei de Muzică ‘’Gheorghe Dima’’, Ioan Bocşa, Dinu Iancu Sălăjanu, Vasile Sîndean Ovadiuc, directorul Liceului de Muzică “Sigismund Toduţă’’, profesorul Ioan Berci şi Mircea Cîmpean din cadrul Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Tradiţiilor Populare. Preşedintele juriului este maestrul Dumitru Fărcaş.
Joi, în prima zi a festivalului va avea loc preselecţia candidaţilor, iar vineri, de la ora 19 este programat spectacolul concurs în Sala de spectacole ‘’Dumitru Fărcaş’’ a Casei de Cultură a Studenţilor. Manifestarea se încheie sîmbătă cu festivitatea de premiere şi un spectacol de gală susţinut, de la ora 18, de Dumitru Fărcaş, Dinu Iancu Sălăjanu, Ioan Bocşa, Viorica Macovei şi Ansambul ‘’Mărţişorul’’.
Premiile Festivalului Naţional Concurs ‘’Taragotul de aur’’ Dumitru Fărcaş, editia I vor fi: Premiul I (1200 lei) – Premiul II (800 lei) – Premiul III (500 lei), pentru secţiunea solişti vocali. Pentru secţiunea solişti instrumentişti: Premiul I (1200 lei) – Premiul II (800 lei) – Premiul III (500 lei). Marele premiu şi trofeul festivalului va fi de 1500 lei. Directorul Casei de Cultură a Studenţilor (CCS) Cluj-Napoca, Laszlo Adam a declarat că ideea organizării acestui festival a apărut din dorinţa de a-i aduce respectul şi apecierea cuvenită maestrului Dumitru Fărcaş. Pe de altă parte, potrivit directorului CSS, manifestarea este un cadru pentru a-i încuraja pe tineri să se îndrepte spre folclor.
La rîndul său, Dumitru Fărcaş a declarat că festivalul reprezintă pentru el ‘’o mare bucurie şi împlinire’’ şi vine după 51 de ani de activitate pe care a desfăşurat-o în cadrul Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca.
Ioan Cocian, directorul Festivalului concurs ‘’Dumitru Fărcaş-Taragotul de Aur’’ a declarat că în concurs s-au încris 59 de solişti vocali şi instrumentişti, precizând că speră ca la următoare ediţie festivalul să fie unul internaţional.
Surse:
Ziarul Faclia